G-LF7YX0XM5S
top of page
תמונת הסופר/תAmikam salant

פרוייקט " תולדות ישראל " : תיעוד אנשי תש"ח




במאגר " תולדות ישראל " מצויים 1400 ראיונות עם אישים, בהם 780 מההגנה, 125 מאצ"ל ו-87 מלח"י. רבים מהראיונות מקושרים לערכים של אישים אלה בויקיפדיה.


מקור : תא"ל ( מיל') Ephraim Lapid


לא רחוק היום שבו נתעורר להודעה כי 'הלך לעולמו האדם האחרון שהשתתף במלחמת העצמאות של מדינת ישראל' - כך הסביר פלג לוי, מנהל פרויקט התיעוד וההפקה של עמותת "תולדות ישראל". במסגרת הפרויקט שהוא נגיש לכול ברשת האינטרנט, נערכו ראיונות עם 1400 בני אדם מדור תש"ח, במטרה ש"נוכל לשמוע את סיפורי הגבורה מפיהם".

"לא היה ולא יהיה עוד דור כמו דור תש"ח",


פלג לוי : במהלך 16 שנות העבודה על הפרויקט, "צללנו לתוך דור מסוים, שתוך תהליך ההתבגרות שלו קמה המדינה. יש להם פרספקטיבה של לפני המדינה ואחרי הקמתה, והם נולדו על פני כל העולם, מצ'כיה ועד תימן וסוריה".




״תולדות ישראל״ הגיעה באחרונה להסכם עם הספריה הלאומית בירושלים ועל-פיו ישוכן ארכיון העמותה בספריה למשמרת עד. השותפות עם הספריה הלאומית תאפשר לנו לקטלג את אוסף הראיונות, לפתח פלטפורמות להנגשת החומר לציבור הרחב, ולהפיק יחדיו מיזמים חינוכיים.


מהו אורכם של הראיונות המצולמים?

אורכם הממוצע של הראיונות נע בין שעתיים וחצי לשלש שעות. בערך שליש מהראיונות ממשיכים לפגישה שניה ושלישית, ולפעמים אף יותר. (הראיון הארוך ביותר נערך על פני עשרה מפגשים ונמשך 26 שעות!) במהלך מחצית השעה הראשונה, מעודדים את המרואיין לדבר על אירועים שהתרחשו לפני 1948 – ואלה כוללים זיכרונות אישיים, ארץ מוצא, עלייה לישראל, חיי הבית, חינוך, קהילה, תנועות נוער וכד׳. סיפורו האישי של המרואיין בתקופה שעד מלחמת העצמאות – כולל המלחמה עצמה – אורך כשעה עד שעה וחצי נוספות. במהלך מחצית השעה האחרונה, המרואיין יכול להיזכר בחוויות שעבר אחרי 1948, ואז ניתנת לו ההזדמנות להציג תצלומים, מסמכים, חפצים אישיים ו/או מזכרות. כל פריט כזה מצולם בנפרד, בעוד המרואיין מתאר אותו כשהוא מחוץ למסגרת המצלמה.

מה נעשה עם קטעים המצולמים?

כל הנתונים יוכנסו לקטלוג ולמפתח שמות ועניינים כדי להקל על הציבור לגשת אל אוסף הסרטים הזה. קטעי הראיונות אז יועמדו לרשות יוצרי סרטי תעודה, אנשי אקדמיה וחוקרים, ויעניקו אפשרויות חינוכיות רבות למוזיאונים, לכיתות לימוד ולספריות. נוסף על כך, יש כוונה לפתח אתר אינטרנט אינטראקטיבי מקיף אשר יביא את עדויותיהם של מייסדי המדינה לידיעת הציבור הרחב.

טכנולוגיית האינטרנט מעניקה ל״תולדות ישראל״ הזדמנות יוצאת דופן להציג את עדויות מקימי המדינה בפני הציבור הרחב. ברגע שתהיה למשתמשים הזדמנות לחפש ולבחור קטעים ספציפיים לצפייה, יבוא לידי ביטוי הפוטנציאל החינוכי המלא של אוסף הראיונות. התהליך הזה יעניק אפשרויות חינוכיות רבות למוזיאונים, לספריות ולכיתות לימוד. החומר המצולם ישמש לפיתוח חומר לימודי שיוצג לציבור – בארץ ובחו״ל – ובו תיאורים אותנטיים של הקמת מדינת ישראל.



צוות פרוייקט " תולדות ישראל" :


אריה הלבני – אריק וייסברג לשעבר – הוא המייסד והמנכ״ל של ״תולדות ישראל״

פלג לוי, מנהל ההפקה אשר מלווה את הפרויקט מראשיתו, השתתף כמראיין ו/או צלם בכמה מאות ראיונות.

הילה קפלן מנהלת את ארכיון תולדות ישראל. מאז 2009, קפלן מפקחת על הקצה האחורי של הפקת הראיונות, כולל דיגיטציה, עריכה וקיטלוג של הראיונות. קפלן הקדישה את השנתיים האחרונות להכנת העברת ארכיון תולדות ישראל לספרייה הלאומית.


חוצה ישראל - חוצה ישראל עם פלג לוי יוצר "תולדות ישראל"





74 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page